Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

srijeda, 3. listopada 2012.

Einstein ponekad i ispravno razmišlja

U prethodnom postu (citirao sam Einsteina) Einstein dijeli sa c lijevu i desnu stranu jednakosti i dobije novu jednakost po pravilima najobičnije algebre.


Naglašavam to i zbog čestih prigovora koji mi se upućuju kada isto to radim u drugim algebarskim iskazima.
Međutim, nisam ponovio ove Einsteinove formule zbog toga, već zbog viđenja (razmatranja, prikaza) druge jednakosti u ovom obliku:

iz čega slijedi nova jednakost, kao moguća, a ne stvarna istina (istu dužinu možemo obistiniti, ostvariti, različitim brzinama za različita vremena) 

Tu algebarsku, geometrijsku, fizičku i logičku istinu A. Einstein svojim govornim izjavama pogrešno tumači.

 

Pogrešno to tumače i savremene "umne glave" , Stephen Hawking, naprimjer.

Ponovit ću: Lorentzova koordinata x' nije ono što nam A. Einstein kaže da jeste - već JESTE ono što nam algebra i geometrija, svojim nepristrasnim jezikom, kažu da JESTE!
Ta jednakost je istinita za sve moguće brzine (ne samo kada je c brzina svjetlosti u vakuumu), te provjerite njen smisao na brzinama dostupnijim neposrednom posmatranju, bilo kojeg međusobnog relativnog odnosa 
c/v = n > 1

Navedenu Lorentzovu dužinu x' = ct' = CL = LN imate i na ovom crtežu nacrtanom za n = c/v = 5/3. Ko baš želi neka za c koristi brzinu svjetlosti i v = c/n
Bitno mi je da koristite svoju vlastitu, a ne Einsteinovu, pamet i logiku!
Slijedite li matematičku (algebarsku) logiku možete se uvjeriti i u značenje Lorentzove druge formule


a to je dužina BN = CT, jer je PN = PC = ct = x  i PB = PT = vt = x/n , Dužina BC = NT = x - vt = ct - vt
Fizičari i matematičari su oduševljeni simetrijama u Lorentzovim transformacijama:


Međutim, to oduševljenje ih sprečava da istraže i nađu logičan smisao - zašto je to tako!
Sada vam može biti jasnija moja tvrdnja (izjava):
Lorentzove koordinate nisu suprotne klasičnoj fizici i Euklidovoj geometriji. Fizička stvarnost odvija se u skladu sa tim algebarskim iskazima i uvijek ih je moguće i eksperimentalno pokazati i dokazati. Međutim, nužno je razdvojiti stvarno (stvarnost) i moguće (moguću stvarnost). Te pojmove Albert Einstein ne razlikuje i pogrešno ih tumači!
إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا سَوَاءٌ عَلَيْهِمْ أَأَنْذَرْتَهُمْ أَمْ لَمْ 
تُنْذِرْهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ

Pa ko hoće neka provjeri i sam se u istinu uvjeri. Ko neće u jasne dokaze da vjeruje, neka i dalje vjeruje u Einsteinove zablude! 

Nema komentara:

Objavi komentar