Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

utorak, 13. studenoga 2012.

Zaluđeni stotinu godina

Fizičari i matematičari iskrivljenog uma i razuma - ima li takvih?!
Od silne želje da dokuče nedokučivo neki fizičari i matematičari žive i razmišljaju u transu više od stotinu godina. Neki od fizičara (za primjer, V. Abramović, ili V. Kozirjev) sasvim pogrešno shvataju i tretiraju sadržaj pojma vrijeme, sa još većom zabludom nego je to činio i sam A. Einstein, ili Stephen Hawking!
Zablokirana i opsjednuta svijest sprečava ih da razmišljaju o jednostavnim istinama.
Dužine puta inercijalnih mehaničkih kretanja ct i vt , za brzine bilo kolikih skalarnih vrijednosti 0 < v < c , nisu u stanju analizirati svojim bistrim i neopterećenim umovima. Ne znaju shvatiti jednostavnu algebarsku, geometrijsku i fizičku istinu:
1)
2)
Pomnožimo li i korjenujmo navedene algebarske i geometrijske iskaze dobit ćemo jednakost:


3)
O novodobijenoj jednakosti pišu knjige, rasprave, naučne članke, naučne (Andersenove) bajke i priče (za malu djecu). Umjesto da tu jednakost ispravno protumače, da jednostavno prihvate to što im oči vide i vlastita pamet kazuje, prihvatili su da im jedan površan i netemeljit um (glupan) sjebe vlastitu pamet. Sjebani postaju zombiji, odbacuju vlastita shvatanja i vlastitu sposobnost razmišljanja! Tuđu pamet poštuju, svoju vlastitu pamet podcjenjuju!

PC = ct, PB = vt, BC = ct - vt , BC' = ct + vt

Postoje ljudi kojima razmišljanje nije napor, već zadovoljsvo, i radi takvih nastavljam ukazivati na istine.
4)
5)
Množenjem i korjenovanjem tih algebarskih iskaza dobit ćemo novu jednakost, kojom pomoću dužine vt = ct/n i odgovarajućeg faktora iskazujemo istu veličinu kao i u prethodnoj jednakosti 3)

6)
Nakon navedenih jednakosti očekujem da potpuno korektno shvatite sljedeće relativne iskaze

7)  
8)
U jednakostima je upotrijebljeno Einsteinovo "crtkano vrijeme". Einsteinova dužina 2ct' jednaka je Lorentzovoj dužini (x' + vt'). U Lorentzovoj dužini "crtkano vrijeme" nije isto što i Einsteinovo (t').

9)
Isto to u uobičajenijem obliku
10)
Naravno, nema tu nikakve "dilatacije vremena" ili "kontrakcije dužina". Postoji samo Einsteinovo pogrešno tumačenje značenja tih algebarskih i geometrijskih veličina i njihovih relativnih odnosa.


Sljedeći "relativistički faktor" primjenjiv je i na Einsteinove, i na Lorencove, i na veličine kod Doplerovog efekta, na frekvencije i talasne dužine i na inercijalna, i na jednakopromjenljiva kretanja:


Ni jedan od relativističkih faktora nema prednost nad drugim. Sva tri "relativistička faktora" su potpuno ravnopravna za iskazivanje relativnih odnosa veličina u STR (Lorencov faktor ni u čemu nema neko extra značenje, ni u Lorencovim transformacijama, ni u Einsteinovim formulama). Naprimjer, Einsteinovu dužinu 2ct' možemo iskazati pomoću bilo kojeg od navedenih faktora


Albert Einstein sasvim pogrešno razmišlja i zaključuje kada tumači geometriski i algebarski smisao sljedeće istine


Da li ovaj stogodišnji trans, ova zombijevska opijenost, ima veze sa nekom novom vrstom seksa? Mnogima kao da godi što ih guze direktno u mozak. Meni se to gadi!
Profesorima Prirodno-matematičkog fakulteta Tuzla - poseban pozdrav!
Sretna vam Nova godina!

Nema komentara:

Objavi komentar