Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

četvrtak, 14. lipnja 2012.

Univerzalna istina - vjerujte sebi, a ne Ajnštajnu

Juče sam imao "verbalni duel" sa mojim prijateljem (po struci i zanimanju je profesor matematike na Prirodno matematičkom fakultetu) oko pojma - prostor! Prosto ne mogu da vjerujem da jedan profesor matematike može imati shvatanja prostora koja nisu u skladu sa "klasičnom" fizikom i Euklidovom geometrijom!
To mi je povod da ponovo naglasim da u sljedećem algebarskom iskazu brzina c nije nužno niti neophodno da bude (da ima značenje, da jeste) brzina svjetlosti u vakuumu:


Formula označava Lorencovu koordinatu x' = ct'. Ukoliko se udubite u ovaj algebarski iskaz sami možete uočiti njegovu algebarsku i fizičku istinitost. Ukoliko dužinu x - vt podijelimo brzinom    , pa tako dobijenu dužinu vremenskog intervala pomnožimo sa c dobit ćemo dužinu x' = ct'


Podijelimo li obje strane jednakosti sa c dobit ćemo univerzalnu (algebarsku, geometrijsku i fizičku) istinu koja nije suprotna realnoj fizičkoj stvarnosti:


Ajnštajnov govorni iskaz (govorna izjava) toj veličini x' : c = t' daje značenje i tumačenje koje nije u skladu sa realnom fizičkom i geometrijskom stvarnošću. Zato pitam: kome ili čemu vjerujete - Ajnštajnovim riječima ili svojim očima?! Istinu, koju možete provjeriti i u koju se možete sami uvjeriti, ne prihvatate, odbacujete zarad Ajnštajnove" govorne izjave i Ajnštajnovog pogrešnog tumačenja tog algebarskog iskaza:


Dakle, Lorencova veličina t' ima realno fizičko značenje ( a ne neko imaginarno i posebno značenje):





Isto tako realno fizičko, geometrijsko i algebarsko značenje ima i Lorencova veličina x = ct i vremenski interval x : c = t.


Kada već možete i umijete provjeriti, te se sami uvjeriti da je:


te da je
za svako moguće 0 < v < c , pa i kada je c brzina svjetlosti - zašto sami sebi ne vjerujete (već vjerujete Ajnštajnovim riječima i Ajnštajnovim pogrešnim tumačenjima navedenih algebarskih, geometrijskih i fizičkih istina)?!
Da ne tražite odgovarajuću geometrijsku sliku u drugim postovima ponovo pastam jednu od slika za 
n = c/v = 5/3 


Na slici imamo Lorencove dužine: PC = PN = x = ct  ,  PB = PT = x/n = vt . 
PC - PB = BC = x - vt .
CL = LN = x' = ct'  ,   BL = LT = x'/n = vt'.
CL + LT = BL + LN = x' + vt' .
Iz pravouglog trougla BLC imamo za Lorencove veličine : 



Iz pravouglog trougla PCT imamo za Lorencove veličine:


U navedene univerzalne istine možete i umijete se sami uvjeriti! Zašto, onda, ne vjerujete sebi i svom vlastitom umu i razumu?!
 Prepisujem (ponovo) posljednju formulu

  a zatim desnu stranu pomnožim i podijelim sa c i dobijem Loerncovu jednakost:
Isto to uradimo i za drugu Lorencovu formulu
a zatim desnu stranu pomnožimo i podijelimo sa c




U navedene algebarske i geometrijske istinitosti Lorencovih koordinata možete se uvjeriti i na bilo kojim brzinama c > v > 0 i bilo kojeg odnosa c/v = n > 1, a ne samo ako je i kada je c brzina svjetlosti u vakuumu.

Nema komentara:

Objavi komentar