Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

utorak, 26. lipnja 2012.

Ako laže koza - ne laže rog!


Lorencove formule za transformaciju koordinata nisu suprotne klasičnoj fizici i Euklidovoj geometriji. Jedino što je suprotno klasičnoj fizici i Euklidovoj geometriji su Ajnštajnovi govorni iskazi, Ajnštajnovo govorno tumačenje navedenih algebarskih, geometrijskih i fizičkih istina.
Kako je matematička logika neumoljivo precizna, logika koja ne poznaje sve one govorne iskaze koji se koriste kod izvođenja Lorencovih transformacija, mene je zainteresovala algebarska, fizička i geometrijska istina koja će važiti za sve moguće brzine: 0 < v < c < , i to ne samo kada je c - brzina svjetlosti u vakumu. Takva istina treba odgovarati i Ajnštajnovim formulama u STR, te Ajnštajnovim formulama i govornim iskazima za masu i energiju, te Lorencovim formulama za transformaciju koordinata. Smisao Lorentzovih transformacija potražite u Maksvelovim jednačinama, a ne u Ajnštajnovim tumačenjima tih formula.
Tragajući za istinom došao sam do sljedeće spoznaje o međuzavisnosti Lorentzovih dužina i odgovarajućih vremenskih intervala za te dužine:

U svakom, bilo kojem konkretnom primjeru inercijalnih kretanja, navedene Lorencove veličine su međuzavisne (algebarski, fizički i geometrijski):
Navedena jednakost je tačna, (istinita - algebarski, geometrijski i fizički u skladu sa Euklidovom geometrijom i klasičnom fizikom) za svako moguće jednoliko kretanje brzinom v  "materijalne tačke" i za sve moguće brzine: 0 < v < c < . Ispisat ću taj isti algebarski iskaz i u sljedećemo obliku:



Lorentzove formule za transformaciju koordinata imaju sljedeće značenje (objektivno, istinito, u skladu sa klasičnom fizikom i Euklidovom geometrijom): . Dužina BN je po Lorencu dužina x'+vt'. Dužina PC = PN = x = ct. PB = PT = x/n = vt. Dužina CL = LN = x' = ct'. Dužina BL = LT = x'/n = vt'.  BC = NT = x - vt , BN = CT = x' + vt'.

  ........ i......

U navedenim algebarskim iskazima geometrijskih dužina možete koristiti brzine bilo kojih skalarnih vrijednosti i bilo kojeg međusobnog relativnog odnosa c/v = n > 1. Naravno, slike će izgledati drugačije od navedene slike crtane za n = c/v = 5/3. U svim konkretnim primjerima koje osmislite vrijednost "gama faktora" će imati sljedeće značenje:

U svim tim mogućim primjerima koje osmislite Lorentzove koordinate imaju sljedeće objektivno značenje:

    ......  i   ......

Ovako ispisano nemate u udžbenicima, ali vam može pomoći da bez ikakve "tajanstvenosti", "dilatacije vremena", ili "kontrakcije dužine", dakle sasvim objektivno i u skladu sa "klasičnom fizikom" i Euklidovom geometrijom" sagledate Lorentzove transformacije i Ajnštajnove formule u STR. Odbacite li Einsteinove govorne izjave razmišljanja i tumačenja imat ćete realnu sliku i realan osnov za eksperimentalnu provjeru i potvrdu istinitosti algebarskih i geometrijskih istina iskazanih tim formulama!
Ne vjerujte Mladenu Martinisu - vjerujte sebi i vlastitoj pameti! "Ako laže koza - ne laže rog"!

3 komentara:

  1. Prevaziđite taj strah i respekt koji vam je nametnula priča (naučni PP) o Einsteinovoj "genijalnosti"!

    OdgovoriIzbriši
  2. Postoji više "relativističkih faktora" (nije "gama faktor" jedini) koji se mogu koristiti za iskazivanje i izračunavanje veličina u STR i iskazivanje njihovih relativnih odnosa.

    OdgovoriIzbriši