Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

subota, 19. svibnja 2012.

Trigonometrijska kružnica i STR

Svaku kružnicu možemo napraviti "trigonometrijskom kružnicom" na sljedeći način:





tako što ćemo sve tri navedene dužine podijeliti sa ct = PN i nakon toga dobiti:


Tako dobijenu "trigonometrijsku kružnicu" možemo dalje tretirati:
a) Tako što ćemo sve tri veličine pomnožiti "vremenskim intervalom"  t > 0 ,
b) Brzinom c > v > 0 ,
c) Brzinom v > 0 ,
d) Dužinom ct,
e) Dužinom vt, itd.
Svaki put ćemo dobiti korektne algebarske iskaze i odgovarajuće relativne odnose između novodobijenih veličina.
Pomnožimo sve sa t (mogli smo odmah podijeliti sve sa c, ali sam želio naglasiti "trigonometrijsku kružnicu") i pogledajmo algebarske iskaze:
 


Naravno, radi se o Ajnštajnovom vremenskom intervalu 2t' , a ne Lorencovom.

Ima li nekome štogod nejasno u ova tri algebarska iskaza? Znam da to nije bilo jasno Albertu Einsteinu - a vama?! Ima li kakvog "problema" ako sve pomnožim sa c  ili v?! Smeta li vam što ne pominjem "inercijalne sisteme referencije", "koordinatne sisteme", Lorenca, Einsteina, Minkowskog, "kvadrivektore",....?!
U ta tri navedena algebarska, geometrijska i fizčka iskaza sadržana je sva "mudrost" i istinitost Einsteinove STR i sva suština istinitosti Lorentzovih ("boost") transformacija koordinata.
Zato, provjerite i uvjerite se sami svojim umom i razumom u istinitost iskaza:





Navedeni fizički, geometrijski i algebarski iskazi predstavljaju mogućnost, moguću istinu, i tačni su za sve moguće brzine 0 < v < c , bilo kojih skalarnih vrijednosti, i bilo kojeg međusobnog relativnog odnosa c/v = n > 1. Posljedica su, za Ajnštajna zbog postulata 2. STR - c je c u svima pravcima, smjerovima i sistemima neovisno od brzine kretanja emitera ili detektora svjetlosti, je
Suštinska istinitost tog stava proizilazi iz odnosa veličina za aritmetičku (A), geometrijsku (G) i harmonijsku (H) sredinu veličina u STR .
U svim mogućim konkretnim primjerima radi se o veličinama: H (harmonijska sredina) = 2l0 i A (aritmetička sredina) = ct, za dužine 2ct1 i 2ct2 , t = t1 + t2
Neka vas ne iznenađuje jednostavnost algebarskih transformacija. Provjerite ih i razmišljajte dublje i temeljitije od Alberta Ajnštajna:


Nema komentara:

Objavi komentar