Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

petak, 20. srpnja 2012.

Aritmetička, geometrijska i harmonijska sredina

Fizička stvarnost se odvija u skladu sa geometrijskim i matematičkim značenjima formula u STR, ali ne i u skladu sa Ajnštajnovim razmišljanjima i tumačenjima značenja tih formula i tumačenjima fizičke stvarnosti opisane tim formulama

Ako su a i b dvije date duži, a = BC' i b = BC onda je za te dvije duži  
 A - aritmetička sredina, G - geometrijska sredina i H - harmonijska sredina data izrazima:
  

Sažetak:
Ako aritmetičku sredinu (A) podijelimo gama faktorom dobit ćemo geometrijsku sredinu (G), a ako gama faktorom podijelimo geometrijsku sredinu (G) dobit ćemo harmonijsku sredinu (H).

Vremenski intervali




Ovdje odmah pribilježimo i sljedeće:
 t = t1 + t2      tv = t1 - t2 .        t + tv = 2t1    i     t - tv = 2t2 .
Posebno naglašavam ("Nedeljkovo vrijeme") vremenski interval:
     .
Osobina aritmetičke sredine značajna je zbog veze sa inercijalnim i jednakopromjenljivim kretanjima, te veze sa Lorencovim transformacijama, sa MM eksperimentom i Ajnštajnovim formulama u STR:
 .

        2ct1 - ct = ct - 2ct2 = vt.
          


Osobina harmonijske sredine:    i  također:   
 
Aritmetička, geometrijska i harmonijska sredina:
1.)    Za brzine: (c + v) i (c – v) , 0 < v < c <   su:

2.)    Za vremenske intervale:         i ,    0 < l0 < , je:  
   

 3.) Za dužine (ct + vt) i  (ct - vt) je
 U Ajnštajnovim govornim iskazima i „misaonim eksperimentima“ najčešća je zloupotreba i krivo tumačenje:




    

Aritmetičke sredine: A = ct , harmonijske sredine: H = 2l0  i  geometrijske sredine: G = 2ct' , u kojima imamo množenje istom brzinom (c) vremenskih intervala:
 t = A , 2t0 = H  i  2t' = G  za vremenske intervale 2t1  i   2t2 . Pri tome se koristi govorna izjava: "njemu će (unutrašnjem posmatraču) proteći vrijeme t0, dok (Mi) mjerimo vrijeme (sistema u kretanju, vrijeme "pokretnog posmatrača") t'. A kada mjerimo vrijeme (vremenski interval) t onda Ajnštajnovo 2t' preuzima ulogu "unutrašnjeg vremena". 
U svim mogućim konkretnim primjerima veličina u STR važi sljedeći relativni odnos za odgovarajuće brzine, vremenske intervale i za dužine:




Za veličinu duži pomenutih na početku ove stranice naglašavam:
 a = BC' = ct + vt = (c+v)t = 2ct1  i   b = BC = ct - vt = (c-v)t = 2ct2.


 Provjeravajte navedene algebarske, geometrijske i fizičke (eksperimentalne) istine na brzinama po svom slobodnom izboru, za sve moguće brzine:
 0 < v < c < , a ne samo za c je brzina svjetlosti u vakuumu.
Sve navedeno može se primijeniti i na Ajnštajnove dužine i na mase i na energije:



Nema komentara:

Objavi komentar