Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

utorak, 10. srpnja 2012.

Elipsa - uzor za veličine u STR

Dobro došli!
Ajnštajnove postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte i uvjerite se!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i klasičnoj fizici.
Osnovnu vezu veličina na bilo kojoj elipsi i veličina u STR predstavlja sljedeća algebarska, geometrijska i fizička istina 
Elipsom nazivamo geometrijsko mjesto tačaka ravni M(x,y), čiji je zbir rastojanja (r1+r2) do dvije date tačke F1 i F2 (fokusi, žiže) konstantna veličina (2a).

F1M + F2M = 2a = r1+r2 = AA' - velika osa elipse , BB' = 2b - mala osa elipse, F1F2 = 2e - žižno rastojanje (žižna razdaljina).

,          ,        


Veličina e/a zove se (naziva se) - ekscentricitet elipse     


Zamjenom u prethodnim iskazima za r1 i r2 dobijemo jednostavnije formule



Dvije prave paralelne sa y oosom koje sijeku x osu na udaljenosti od centra O elipse za

 l = OD = OD' =   nazivaju se direktrise elipse, DD' = 2l = d1 + d2

.

 Bilo kaja tačka M(x,y) na elipsi dijeli razdaljinu DD' na dva dijela DD' = d1+d2 tako da je sačuvan stalan odnos (omjer) veličina


Na konstantnost navedenog omjera upućuje nas algebra , kada uvrstimo zamjenu za r1 i di malo sredimo izraz:



Primjer je pogodan za prikaz jedinstva algebre i geometrije, za njihovu logičku povezanost. Potkrijepit ću to sa još jednim primjerom koristeći navedene veličine. Za r1 koristit ću žižni poluparametar p = r1. U tom slučaju d1 će biti dužina
F1D = OD - OF1 =   -  e, te i u tom slučaju treba da važi isti omjer, tako da je
 p / F1D =   . Algebarskim transformacijama dolazimo do potvrde te jednakosti:



Korektnim algebarskim transformacijama dobili smo korektan algebarski iskaz, koji nam potvrđuje da je i iskaz istinit (tačan). Ako su dvije veličine jednake trećoj - onda su i međusobno jednake.
Algebarske transformacije u STR upravo slijede tu logiku i ukazuju nam na logičnost korištenih formula u STR, logičnost algebarskih transformacija, i nelogičnost Ajnštajnovih govornih iskaza i tumačenja značenja tih formula.

Naprimjer
Pomnožimo li to "gama faktorom" dobit ćemo Ajnštajnov izraz za 2E', o kojem Ajnštajn priča "markove konake", ne uočavajući "uskrsnuće" geometrijske sredine (tom transformacijom):

2E0 : 2E' = 2E' :2E


Fizičari i matematičari se, naprosto, hipnotišu pričom o eteru, MM eksperimentu, prostoru, vremenu, o svjetlosti i njenim atributima, o česticama, o postanku Svemira, ..., tako da se i ne bave samom suštinom i geometrijsko-algebarskim smislom formula u STR. Suštinski smisao formule bude zanemaren i potisnut govornim iskazima. Međutim, kada se pogledaju formule za Hamiltonijan i Lagrangijan mogu se otkriti sasvim jednostavne istine i povezanost tih veličina sa veličinama na elipsi

(l = OD, a = OA, e = OF1):



Veza između veličina na elipsi i formula koje se koriste u STR najlakše se utvrđuje tako što se iskažu kao zakoni puta velika poluosa a = ct i mala poluosa b = vt i zatim, bukvalno, (doslovce) sve ostalo u STR računa i izvodi iz tih algebarskih iskaza.



BN = CT = e , PN = PC = a = ct, PB = b = vt , PA = p , AC = 2l0 , BC = ct - vt, BC' = ct + vt










Ajnštajnovu dužinu 2ct' = e = BN dobijemo jednastavnim množenjem dužine 2vt' sa n = c/v (opet naglašavam to je jednako Lorencovoj veličini (x'+vt'), gdje je t' Lorencova veličina.
Ovu elipsu nacrtao sam zbog "koeficijenta spljoštenosti" - k = v/c = 1/n . Ovaj koeficijent u STR nazivaju "beta faktor", iz čega zaključujem da ga A. Einstein nije ispravno shvatio ni protumačio. Prema elementima elipse veličine OP' = p - žižni poluparametar, OB = b - mala poluosa elipse, OO' = a - velika poluosa elipse imaju sljedeći omjer: k = vt/ct = b/a . Veličina (1 - k) naziva se "spljoštenost elipse".
Ajnštajnove formule i Lorencove formule za transformaciju koordinata slijede tu tačnu i istinitu algebarsku i geometrijsku logiku, ali Ajnštajnovi govorni iskazi je narušavaju! Dakle, formule u STR su tačne, a Ajnštajnova logika i tumačenje tih formula - netačni!
Prethodnu sliku nacrtao sam (u omjeru n = ct/vt = 5/3) kako bih ukazao na način konstruisanja direktrisa elipse (i kazao još ponešto o Ajnštajnovim istinama i zabludama).
OC = 2l0 = 2ct0 , OF1 = e = OF' = BN = 2ct' = OP', OA = a = OO' = MM' = ct = ON, OD = OD' = l = OM' , PB = vt . Uočite sljedeći omjer veličina dužina:




Prvi korak konstrukcije je crtanje pravouglog koordinatnog sistema i određivanje presjeka koordinatnih osa, tačka O, koja je početak svih početaka, početna tačka za sve druge konstrukcije i iskaze (geometrijske i algebarske).
Drugi korak konstrukcije je crtanje dužina na x osi: a = ct = OA  i   b = vt = OB. Odnosom tih dužina vt/ct = k (taj odnos relativisti nazivaju beta faktor) predodređene su sve ostale dužine i njihovi relativni odnosi.
Treći korak konstrukcije je povlačenje tangente na vt okomitog na x osu. Tačka presjeka tog pravca i kružnice r = ct daje tačku N. Pravac kroz tu tačku i centar O (početna tačka) određuje pravougli trougao pomoću kojeg izvodimo sve ostale konstrukcije veličina bitnim za elipsu i bitnim za STR (Ajnštajnove i Lorencove formule).
Još ću pokazati kako se na najjednostavniji način izvodi obrazac za rastojanje između žiže i bližeg tjemena elipse  
Ta jednakost najlakše se izvodi počev od ove jednakosti
Lijevu stranu prikažimo u obliku proizvoda
Izdvojimo pred zagradu iz prvog faktora veličinu a i dalje se kazuje samo od sebe


Postoji još jednostavniji način i od navedenog.
Takvim jednostavnim postupkom izvodim i formule vezane za Einsteinove ili Lorentzove veličine u STR.



Nema komentara:

Objavi komentar