Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

subota, 9. ožujka 2013.

Ajnštajnova površnost je očita


Ukoliko je naslov ovog posta izazvao kod vas emotivnu reakciju (negodovanje) onda niste osoba koja može objektivno analizirati Ajnštajnove istine i zablude u STR.
 U Einstein-ovim govornim izjavama i iskazima zapažam dosta površnosti i kontradiktornosti. Zapažam Einstein-ovu nedosljednost i površnost u analizi, razmišljanjima i zaključivanju u članku "O elektrodinamici tijela u kretanju" i u knjizi "Moja teorija"! Ta zapažanja iskazujem stavom: STR nije naučno zasnovana i utemeljena! 
U tački P pukla petarda („materijalna tačka“ – atomska bomba). Od tog momenta u odnosu na tačku P nastaju relativna mehanička kretanja (u svim pravcima i smjerovima) svim mogućim brzinama .
 Nas (trenutno) interesuju samo monotona pravolinijska kretanja po zakonu puta:
1)      PC = ct  i  2) PB = vt = ct/n.
Ovako napisano podrazumijeva sve moguće relativne odnose brzina i odgovarajućih dužina puta ct/vt = c/v = n >1. Također, iz algebarskog zapisa i govornog iskaza, podrazumijeva se da oznaka c može označavati i brzinu svjetlosti, ali i neku drugu (bilo koliku) brzinu. Oznaka v odnosi se na sve moguće brzine manje od c.
Sve što se događa, sve što ćemo geometrijski predstavljati i algebarski opisivati, u posmatranim fizičkim zbivanjima bit će u prostoru sfere sa centrom u tački P i poluprečnikom sfere r = x = ct. Ni jedan od posmatranih sadržaja nema negativnu vrijednost (bez obzira na pravac i smjer zbivanja).
Dakle, imamo ograničen dio prostora (0 < r < ∞) i ograničen dio vremena (0 < t < ∞).
Prvo što želim naglasiti je činjenica da navedena fizička zbivanja ne ovise od našeg posmatranja (Neka druga fizička zbivanja mogu zavisiti od načina našeg posmatranja, tj naše posmatranje utuče na fizičko zbivanje koje posmatramo, naša fizička sredstva posmatranja i fizička zbivanja koja posmatramo stupaju u interakciju. Takvi slučajevi su veoma rijetki, izuzetni, i ne mogu se tretirati kao opšte pravilo i „zakon“).
Navedeno fizičko zbivanje je neovisno i od našeg geometrijskog predstavljanja tog zbivanja, neovisno i od geometrijskog modela koji koristimo za opis relativnih kretanja PC = ct i PB = vt. Navedeni zakoni puta, također su i međusobno neovisni.
Naše algebarsko tretiranje, također, nema nikakvog uticaja na fizičku stvarnost, niti na naš izabrani geometrijski model za predstavljanje posmatranih zbivanja. Algebra i geometrija su naša (ljudska) tvorevina, osmišljene za lakše i preciznije opisivanja različitih sadržaja naše stvarnosti, pa i za geometrijski prikaz i algebarski opis relativnih mehaničkih kretanja "naterijalnih tačaka".
  Zato shvatite istinu: Upoređivanje veličina pomoću aritmetičkog omjera ct – vt, ili pomoću geometrijskog omjera vt/ct, nema nikakvog uticaja ni na njihovu fizičku stvarnost niti na naš geometrijski model koji koristimo za predstavljanje i opis te fizičke stvarnosti.
Sve što sam prethodno napisao za mene je logično, neproturiječno i istinito. Ajnštajnovo tumačenje navedenih iskaza niti je logično, niti je neprotivurječno, niti je istinito. Znam gdje je Ajnštajn bio površan i neprecizan, pogrešan, nelogičan, netačan. Vi, koji to ne znate i ne uviđate, vi razmišljate tuđom, a ne sopstvenom glavom. Zato mnoge od vas nazivam „ublehe“, bez obzira koliko završenih fakulteta imate (pa ma koliko vas to vrijeđalo i izazivalo emotivne reakcije).

"Ublehe" - koliko koordinatnih sistema možemo osmisliti u sljedećem prostoru, sferi poluprečnika
r = x = ct = PC
Za koje sve "čestice" te zamišljene koordinatne sisteme možemo "kruto vezati"? Hoće li svakoj od njih proticati drugo i drugačije vrijeme od t?
Albert Einstein, najveća ubleha od svih ubleha, kaže da hoće. Ja kažem - NEĆE! http://ekkehard-friebe.de/blog/
Zamislite se da vam ni atomska bomba ne može ništa, da ste baš vi tu atomsku bacili i da sa (velike) udaljenosti posmatrate njenu eksploziju, te da vi osmišljavate sve moguće koordinatne sisteme u posmatranom prostoru.
Ukoliko se plašite atomske bombe, vi onda tu početnu tačku P zamislite u vašoj sobi, zamislite da je u tački P pukla petardica. Zamislite sve te moguće koordinatne sisteme u svojoj sobi i posmatrajte ih vlastitim, a ne Ajnštajnovim, mozgom. Zamislite konkretno sva moguća inercijalna kretanja brzinama 0 < v < c
brzinama c i v bilo kolikih skalarnih vrijednosti, bilo kojeg međusobnog relativnog odnosa c/v = n > 1,
 PC = ct = x  i  PB = vt = x/n .
Usput, ovima što mene nazivaju "ubleha" - je.o vas površni i glupi Albert Einstein i njegova "genijalnost"! Ublehe - razmišljajte, ne reprodukujte tuđe mišljenje ko pokvarene gramofonske ploče.
Ne odričite se vlastite pameti i vlastitih shvatanja prostora i vremena, bez obzira na shvatanja A. Einstein-a, E, Witten-a, S. Hawking-a, M. Kaku-a, S. Bertoluči-ja, L. Mlodinov-a, ... Ni jedan od navedenih ne zna šta je vrijeme! Ni jedan od njih nije temeljito analizirao suštinski geometrijski i algebarski smisao Lorencovih transformacija. Pomenuti više vjeruju Ajnštajnovim riječima nego svom umu i svojim očima.

Uvjerio sam se da veliki broj savremenih fizičara i matematičara ne umije uočiti i razlikovati smisao sljedeća tri iskaza:

a) Invarijantnost brzine c svjetlosti u vakuumu

b) Invarijantnost brzine c

c) Invarijantnost konstante c .
Takve profesore sevap je zvati "ubleha", jer nisu sposobni koristiti vlastitu pamet i analizirati algebarski, geometrijski i fizički smisao Lorencovih transformacija!  

Nema komentara:

Objavi komentar