Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

nedjelja, 31. ožujka 2013.

Emanuel Lasker i Albert Einstein

Emanuel Lasker, matematičar i filozof, družio se sa Albertom Einstein (lični prijatelji). To mu nije smetalo da napiše:
P.20-33: Temeljna kritike teorije relativnosti. Autor je odgovorio izbezumljen na metodama teorije relativnosti (str. 22):
 " Ponekad je teško ne pisati satiru. Kako možete pregovarati s ljudima koji uglavnom uzimaju sve ovlasti samo za sebe i za nekoliko drugih. Kako možete osim satirički raspravljati s takvim protivnicima, ako oni također imaju vrlo osebujan pogled razuma i temeljnim zahtjevima znanstvenog spora??
 Zaključak (str. 27): "teorija relativnosti kao cjelina je zabluda kao sustav opisa stvarnosti , kako u svojim metodama tako i u svojim rezultatima."
Emanuela Laskera smatram inteligentnijim i obrazovanijim od Alberta Einstena. Zbog toga mi je mišljenje E. Laskera mjerodavnije od mišljenja A. Einsteina.
Interesantno je koliku (ne naučnu) slobodu za sebe prisvajaju "relativisti" (počev od Ajnštajna pa do današnjih dana). Bez jasnih i nedvosmislenih definicija prostora i vremena, svoja iskrivljena shvatanja ovih pojmova nameću svim drugim ljudima i naukama. Takvo pravo im treba oduzeti, jer su pokazali da su neobrazovani i da nemaju smisla ni za logiku, ni za matematičku logiku, niti za jezik.

Pokušajte (sami sebi) objasniti:
a) Zašto Albert Einstein nije uspio objasniti teoriju relativnosti svom prijatelju Emanuelu Laskeru?!
b) Zašto Emanuel Lasker nije uspio shvatiti teoriju relativnosti?!
Ja imam odgovor na ta pitanja, a vi?!
Ne mogu se nazivati inteligentnim fizičarima koji ne umiju razlikovati sljedeća tri iskaza:
1.) Invarijantnost brzine svjetlosti u vakuumu c; 2.) Invarijantnost brzine c; 3.) Invarijantnost konstante c. Ti isti fizičari nisu u stanju uočiti da Lorencov faktor predstavlja korektan odnos dvije sasvim konkretne brzine  i dvije sasvim konkretne dužine iz fizičke stvarnosti:



Takvi fizičari ne znaju uzrok invarijantnosti ni za konstantu c, ni za brzinu c, ni za brzinu svjetlosti u vakuumu -c, ni za Lorencove formule za transformaciju koordinata!
Ti i takvi fizičari nisu ni svjesni prethodne algebarske (i fizičke) transformacije, niti razlikuju Ajnštajnovo t'od Lorencovog t'.


, niti za Lorencove veličine




Imaš oči - gledaj, imaš vlastiti um i razum - razmišljaj, ne reprodukuj tuđe viđenje i tuđe (ne)razumijevanje ko pokvarena gramofonka ploča 
 (f-24) ,         
Ponovo citiram Emanuela Laskera:  "Kako možete pregovarati s ljudima koji uglavnom uzimaju sve ovlasti samo za sebe i za nekoliko drugih. Kako možete osim satirički raspravljati s takvim protivnicima"?!
Takvi ljudi će ti veoma lako kazati: "Ti ne razumiješ!" Kada upotrijebiš isti takav iskaz, i kažež mu - Ti ne razumiješ - oni će ti se smijati, baš kao pravi luđaci (koji su uvijek u pravu, koji sve znaju i sve razumiju). O njihovim "istinama" i "istinama" njihovog vjerskog uzora (A. Ajnštajna) - neće ni da razgovaraju.
Slobodno ih uporedite sa Vehabijama i njihovom poznavanju, razumijevanju i tumačenju Kur'ana (samo oni poznaju, ispravno shvataju i ispravno tumeče - Kur'an - i nitko više u svijetu)!  I jedni i drugi žele ("iz najboljih namjera") ovladati ljudskim umom i nametnuti se kao jedine i neprikosnovene istine, koje nitko ne smije ni kritikovati, a kamo li dovesti u pitanje njihovu istinitost.  Metod, pristup i fanatizam su skoro identični za obje skupine - religijske "sekte" - koje su kao takve, dogmatične i agresivne, štetne svaka u svojoj oblasti! Koliko god je Vehabizam štetan po islam i religiju uopšte, isto toliko je Ajnštajnova relativnost - "naučna religija dvadesetog vijeka" - štetna po fiziku i nauku uopšte.
Mislim da sam pronašao najjednostavniji i najubjedljiviji način za ukazivanje na Ajnštajnove istine i zablude u STR.

Sve tekstove ispisujem u nekim privremenim verzijama i sadržajima. Ukoliko me smrt pretekne i ne stignem sve ispisati preglednije i urednije, nadam se da će to uraditi netko mlađi od mene. Ajnštajnove zablude neophodno je razotkriti u interesu istine, nauke i naučnosti.



Nema komentara:

Objavi komentar