Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

petak, 1. veljače 2013.

Da li znate


U cilju razumijevanja sadržaja o kojima govorimo u STR postavljam dva jednostavna pitanja:
Šta za vas znači algebarski iskaz i geometrijski prikaz na sljedećoj slici: 


P' – P = PP' = vt = 6m
U šta se transformiše ta dužina njenim množenjem/dijelenjem „Lorencovim faktorom“ 
 ( f-1)
Ukoliko nemate jasne i precizne odgovore na navedena dva pitanja, molim vas, potražite ih na mojim stranicama.
Pitanja, javno, postavljam profesorima Prirodno matematičkog fakulteta u Tuzli.
Ukoliko vam tvrdim (skrećem pažnju) da za sve moguće brzine množenje brzine c tim faktorom ima sljedeće značenje  (f-2) , i vi to umijete i možete provjeriti - zašto to ne provjerite i sami se uvjerite u tu istinu?!
Isto tako umijete i možete provjeriti i sami se uvjeriti da ćemo množenjem vremenskog intervala t "Lorencovim faktorom" dobiti dužinu vremenskog intervala jednaku Ajnštajnovom 2t'. Dakle sljedeću formulu umijete i možete provjeriti
 (f-3)
Ukoliko provjerite tvrdnje iz formula (f-2)  i  (f-3) onda ćete lako izvući i zaključke iz množenja dužine ct sa "Lorencovim faktorom" (f-1), tj. razumjet ćete smisao sljedećeg algebarskog iskaza

 (f-4)
To što navedeno nema u udžbenicima fizike ne znači da se toj geometrijskoj i algebarskoj istini možete i trebate ismijavati!
Za razumijevanje geometrijskog smisla slljedećeg algebarskog iskaza ne treba vam posebna pamet i "viša matematika"
  (f-5)

Međutim, izgleda, da vam je potrebna neka ekstra pamet da shvatite sljedeći govorni i algebarski iskaz:
  (f-6)

Kada tu veličinu iskazanu formulom (f-5) podijelimo veličinom ct dobit ćemo Ajnštajnovu veličinu 2l0. Dužina koja "miruje" uz "posmatrača" ( i jednog i drugog). Kada tu formulu (f-6) , algebarski zapis geometrijskog opisa fizičkog zbivanja, pogledate uz MM eksperiment trebalo bi da zaključite što i ja - ovo je ISTINA
      (f-7)
za sve moguće brzine c > v > 0, bilo kojih skalarnih vrijednosti i bilo kojeg međusobnog relativnog odnosa c/v = n > 1, a ne samo za c je brzina svjetlosti u vakuumu.
Pomoću formule (f-7) mogu se iskazati i Lorencove formule za transformaciju koordinata i Ajnštajnove formule u STR. Istinitost i korektnost tih formula nije upitna - upitno je Ajnštajnovo (neistinito je) tumačenje značenja tih formula.
Dali znate koliko toga iz relativnih mehaničkih kretanja Albert Ajnštajn nije uopšte obradio, ili je to obradio traljavo i površno?!
 Umjesto što vi mene tretirate kao "ublehu" -  uzvraćam istim atributom - Vi ste "ublehe"! Upotrebljavam množinu (Vi) jer nisam naišao ni na jednog od vas koji me poštuje i uvažava! Ne vjerujem da će i jedan od vas pokušati potražiti odgovor na pitanje sa početka posta



„Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao, ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne vjeruj zato što je to zapisano, ne vjeruj zato što je to prorečeno, ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje - nego prosudi istinu i nakon što ju pažljivo ispitaš i rasčlaniš i uvidiš da će svima činiti dobro – živi u skladu s njom i pomozi drugima da čine isto“ – Budha.
Vjeruj sebi i vlastitom umu i razumu!
Uvjerio sam se da veliki broj savremenih fizičara i matematičara ne umije uočiti i razlikovati smisao sljedeća tri iskaza:
a) Invarijantnost brzine c svjetlosti u vakuumu
b) Invarijantnost brzine c 
c) Invarijantnost konstante c .
Ti isti fizičari optužiju mene, a ja optužujem njih, za ne razumijevanje sljedećih algebarskih i geometrijskih iskaza
 (f-24) ,          (f-25) 
   

1 komentar:

  1. Dvadeset godina profesori PMF Tuzla prave od mene "nenormalnu osobu", šprdaju se sa mojim zapažanjima.

    OdgovoriIzbriši