Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

petak, 26. listopada 2012.

Einstein i Lorentz - crtkano vrijeme

Einsteinovo crtkano vrijeme (t' - "vrijeme sistema u kretanju") i Lorentzovo crtkano vrijeme (t' - "vremenska koordinata pokretnog sistema") su međuzavisne veličine u istom relativnom mehaničkom kretanju. Obje veličine zavise od brzina c i v i od vremena t, koliko traje naše posmatranje i računanje razdaljina relativnog kretanja u odnosu na neku početnu tačku P, brzinama c i v, za to vrijeme t. Te razdaljine iznose PC = ct  i PB = vt. Mjere se i računaju u "sistemu" u kojem postoje te brzine, u kojem se nalazimo (Mi - koji računamo, posmatramo i mjerimo). Brzine c i v mogu imati bilo koju skalarnu vrijednost 0 < v < c i biti bilo kojeg međusobnog relativnog odnosa c/v = n >1. Oznaka c nije nužno da se odnosi na brzinu svjetlosti u vakuumu.

Pomoću veličine dužine BN Einsteinovo t’ , vrijeme sistema u kretanju, možemo računati na sljedeći način:
Ova algebarska istina omogućava tvrdnju u STR: Najduže vrijeme mjeri "posmatrač" u mirujućem, nepokretnom, sistemu referencije.
Albert Einstein, a ni fizičari i matematičari koji pišu o STR, pa i pisci udžbenika, ne vode računa o ovoj dvojci, kada iskazuju vrijeme t

Zbog formalno istog algebarskog izraza i iste vrijednosti omjera za 2t0 i 2t' , također, mnogi fizičari i matematičari, pa i pisci udžbenika, prethodni omjer dužina vremenskih intervala zamjenjuju (pa i često poistovjećuju) sljedeći algebarski iskaz za Einsteinov vremenski interval sistema u kretanju 2t'
Vremenski interval 2t0  i  vremenski interval t povezani su sljedećim odnosom

 Lorentzovo t’ možemo iskazati pomoću iste dužine BN na sljedeći način:
Molim vas, provjerite i uvjerite se. Preporučite to i drugim ljudima koji imaju uma i razuma, koji mogu i žele koristiti vlastiti um i razum! Pomozite mi da razdvojimo stvarnost i mogućnost, stvarnu fizičku istinu i moguću fizičku istinu - da razdvojimo Einsteinove istine od Einsteinovih zabluda!
Pomozite mi da prevladamo neistine koje propagiraju: S. Hawking, Gell Menn, E. Witten, M. Kaku,....

Nema komentara:

Objavi komentar