Sumnjaj i provjeravaj

Albert Einstein površno, ne naučno i, često, pogrešno tumači osnovne pojmove i formule o prostoru i vremenu u STR. Albert Ajnštajn nije shvatio uzroke invarijantnosti veličine c ni u fizičkoj stvarnosti, ni u temeljnim formulama Specijalne teorije relativnosti.
Postavke u STR analizirajte svojim umom i razumom. Provjeravajte Ajnštajnove istine i uvjerite se u Ajnštajnove moguće istine, pa i zablude!
Algebarske i geometrijske postavke Specijalne teorije relativnosti nisu suprotne Euklidovoj geometriji i "klasičnoj" Njutnovoj fizici.

nedjelja, 5. prosinca 2010.

Početak_početaka

 Šta je TAČKA? Koji su njeni atributi (svojstva, osobine)?
 Tačka nema ni jedno svojstvo, ni jedan atribut, odsustvo svega što umijemo zamisliti.
Bez obzira što se tačka ne definiše trebali bi se dogovoriti šta podrazumijevamo, po sadržaju i smislu, kad izgovorimo riječ - "tačka", ili kad stavimo oznaku za taj pojam "tačka" - P .
Polazno mišljenje, polazni stav, premisa, početak posmatranja, početak brojanja, presjek, ....???
Općenito - tačku nije moguće definisati. Pojam - tačka - stičemo intuitivno tokom našeg fizičkog i psihičkog razvoja nakon rođenja.
Tačku nije moguće izdvojiti mimo ljudske svijesti, jer nju i formira ljudska svijest.
Tačka je NEŠTO i NIŠTA!
 Postoji li tačka?
 Dok je zamišljamo ona (za nas) postoji. U tom smislu tačka i postoji i ne postoji! Zato i za sve druge fizičke, geometrijske, matematičke i logičke pojmove i sadržaje - koji su formirani pomoću pojma tačka, ili se tretiraju pomoću tog pojma i na njemu izvedenim pojmovima - i postoje i ne postoje.
Tačka je: zamišljeno mjesto u prostoru, granica na liniji, početak intervala, kraj intervala.
Šta je: linija, ravan, prostor? Šta je "mjesto" (u prostoru i vremenu)?

Šta je tačka u geometrijskom smislu?
 Početna tačka - P    Početak posmatranja, presjek koordinatnih osa pravouglog koordinatnog sistema, početna tačka prostora i vremena,  polazište, ....Poredbena tačka P.
Posmatrana tačka P', tačka u kretanju u odnosu na tačku P, pokretna tačka P'.
Najjednostavniji pojam (po obliku i sadržaju) koji sadrži pojmove: sve i ništa, konačno i beskonačno je - prava linija. Koordinatne ose su pogodan primjer za shvatanje pojmova pravac, prava linija, tačka na liniji. Koordinatne ose nisu "zakrivljene", "savijene", pripadaju beskrajnom svemirskom prostoru. Također to je pogodan primjer za istaknuti vezu između prirode (fizičke stvarnosti), geometrije i algebre. Svaka od ove tri zasebne oblasti ima svoje pojmove, vlastite aksiome i pravila. Algebra i geometrija su ljudske tvorevine (tvorevine ljudskog uma, apstrakcije) koje su ljudi osmislili za lakši i precizniji (preciznije od govornih iskaza i opisa) opis prirode i prirodnih pojava. Fizička stvarnost nije ovisna od naših apstrakcija (geometrije i algebre), nije ovisna od naših algebarskih i geometrijskih modela.

Šta je "materijalna tačka"? Postoji li "materijalna tačka"? Koja su njena svojstva?
U Specijalnoj teoriji relativnosti pojam TAČKA ima višestruko značenje (u zavisnosti čije tekstove čitate): geometrijski pojam tačka, fizički pojam materijalna tačka, mjesto u prostoru, mjesto u vremenu, sat, posmatrač, koordinata, trenutak, moment, ....

1 komentar:

  1. Tačka je nešto i ništa, i postoji (dok je zamišljamo) i ne postoji.
    U STR "tačka" ima više značenja - pored geometrijskog pojma TAČKA, fizičkog pojma MATERIJALNA TAČKA, postoje i drugi sadržaji koje taj pojam podrazumijeva (mjesto, posmatrač, sat, događaj,..., u zavisnosti čiji tekst čitate i u zavisnosti šta autor teksta pod tim pojmom podrazumijeva).

    OdgovoriIzbriši